" "

Wednesday, November 3, 2010

SANGGUL

apa yg aku tau,pemakaian sanggul tinggi 2 haram....
sbab ada hadis yg kata cm 2

just then aku da jumpa hadis tu..
niat aku just nak kongsi


straight to the point.....

“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”


patut la zaman sekarang ramai wanita suka bersanggul tinggi dan menganggap trend terkini.. yang bertudung pun tidak ketinggalan. 

skang kan trend orang pkai tudung cmtu
kat kedai siap ada sanggul palsu ntuk pkai ngan tudung

for me..x cantik pon...
ntah la kan
cantik tu subjective
tpi cantik pon kalo haram watpe kan..(tinggi tul sanggul dye)


p/s: renungan tok dri sndri juga

2 comments:

Siti said...

nice entry awak ni.. ;)

nanad said...

pelik..semakin ramai orang perempuan bersanggul..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...