""

Sunday, October 30, 2011

PERBUALAN 2 SAHABAT

di suatu petang yg redup.....sedang ajoi sibuk memblek-belek jarinya,tetiba :

Sumardi: “Joi, apa bnda yang ko pegang tu?”

Ajoi: “Entahlah, rupanya macam plastik, tapi kalau dipegang macam chewing gum melekit sikit, ntah pebenda ntah” smbil menunjukan benda tu pada Sumardi.

Sumardi: “Meh gua tengok”

Sumardi mmegang benda tersebut dan bnda tu melekat-lekat pada ibu jari dan jari telunjuknya.

Sumardi: “Yap nampak macam plastik tapi kalau dipgang mcm chewing gum, bnda apa ni ek? Kat mana ko dapat?”

Ajoi: “Dri hidung gua…”

P/S: Kalau suka boleh like n share

Tuesday, October 25, 2011

MAKCIK GEDIK


Suatu hari, sebuah bas kilang yang memuatkan pekerja wanita sahaja sedang menuju kilang kayu yang terletak jauh dari kawasan kampung. Dalam perjalanan tu..mereka terpaksa melalui kebun getah yang sangat luas...

Nak di jadikan cerita...ada seorang mamat kat tepi jalan menahan bas tersebut...nak mintak tumpang...jadi bas tu pun berhenti la... Tetiba...lebih kurang 6 orang perompak keluar nak merompak bas tersebut...
Sorang perompak berkata...
" Keluarkan dan bagi semua barang kemas yang korang ada...!!Cepat...!!"



Sorang pekerja kilang tu membalas....
" ..tapi..kami tak bawak barang kemas kalau gi keja...duit pun sikit je..."

Perompak berfikir seketika...
"Ha...gini la...sebab korang takder brang kemas & duit...kami rogol korang SEMUA...ahahhaa.."

Pekerja kilang yang muda berkata..
" Alalaa...takkan la makcik yang kat belakang tu nak rogol jugak...tak kesian ker.."

Tetiba...makcik tu berdiri...
" Weh..ko nie..tak paham ker...kalau dia cakap SEMUA...SEMUA la..."  <

P/S: Kalau suka leh like n share

Monday, October 24, 2011

KAD UNDANGAN KAHWIN DIRA ABU ZAHAR & HELMI

GEMPAK N KREATIF KAN KAHWIN DIORG..

VERY THE NICE LAAA..



SUMBER : OH BULAN

P/S: KALAU SUKA LEH LIKE N SHARE =)



KEMULIAAN IBU MENGANDUNG



1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.



6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.

7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

P/S: Kalau suka boleh like n share =)

TAHNIAH ! AYU RAUDHAH MENGANDUNG 6 MINGGU


AKHIRNYA AYU RAUDHAH DISAHKAN HAMIL 6 MGGU...

TAHNIAH AYU RAUDHAH DAN SUAMI!!

SEMOGA IMPIANNYA UNTUK MEMILIKI ANAK KEMBAR TERCAPAI...

SEMOGA BAHAGIA DI SAMPING SUAMI TERSAYANG!!

P/S: KALAU SUKA LEH LIKE N SHARE

Sunday, October 23, 2011

KIAMAT SEMAKIN HAMPIR

22 tanda hari kiamat semakin hampir :

Cuba kita check satu persatu..;-

1.Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2.Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah,atau filem.

3.Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4.Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5.Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6.Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7.Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8.Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9.Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10. Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11. Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).



12. Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13. Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14. Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15. Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16. Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17. Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18. Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19. Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20. Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

21. Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22. Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

P/S: Untuk renungan bersama

Saturday, October 22, 2011

PETRONAS STRUCTURED INTERVIEW

Hari khamis lepas aku dipanggil untuk pergi petronas structured interview..Sesungguhnya, aku memang x mengharap langsung pada interview ni..Aku sedar diri ini..hehehe..Interview aku dijadualkan pukul 2 ptg, tp lebih kurang 3.15 baru dipanggil masuk ke bilik interview..



Nervous 2 mmg x payah kata lah..Sebab ni first time aku interview kat company besar cmni..yelah,english aku dahlah terabur kan..Structured interview ni terbahagi 4 part kalau x silap..First2 pasal dri kita sume..2nd pasal case study..Mmg aku akui aku sgt la stuck kt bhg ni... blurr..x de idea dah nk ckap...part 3 pasal pgalaman kita solve problem...part 4 lak roleplay...kita kene berlakon scara spontan..part ni sebenarnya nak tgok mcam mana kebolehan kita nak solve problem..

Mula2 masuk kat blik 2, aku agak terkejut la..Sebab aku expect interview ni akan cakap fully english..Ade 2 interviewer..Yg sorang ni slalu ckap melayu,sorg lg ckp bi..aku confuse nk ckp bm ke bi..aku pown cmpur jelaaa..syukur aku dpat interviewer yg sporting..byk kali dia tolong aku, tp aku ni yg blur...hahaha...

Case study aku dapat tajuk dissatisfied customer...Dengar mcm sng je kan..Tapi susah nak kaitkan dgn isu semasa..Bahagian ni mmg tough la bg aku..bhg lain aku rasa so ffar so ok la..Tapi pape pown, aku rasa ni pgalaman interview aku yg pling berharga..Walaupun aku wat terok, tp aku rilek je..hahaha..sebab aku x berharap sgat...kalo aku berharap,msti aku down gila sebab x dpat wat yg terbaik...


Interview pown dah abis..Interview aku berjalan selama 2 jam oo..smpai xde suara dah aku nk ckap..result plg cpat boleh tau dlm 2 mggu..Kalau ade rezki aderla,kalau x dpat, take it as pgalaman je..Just nk share dgn reader semua..

Sunday, October 2, 2011

KISAH BF DAN GF

Sepasang kekasih di kedai makan. 

GF : u tau x rokok ni blh wat u cpt mati? 

BF : mane ade. Jodoh ajal maut semua kat Tuhan yang tentukan... 

GF : hmmmm...berapa banyak u habiskan duit untuk rokok?

BF : satu kotak Dunhill RM10. Perghh! Feeling... 

GF : satu hari satu kotak. seminggu RM70. Sebulan RM2,100. Setahun RM25,200...ayg mule isap rokok bile??? 

BF : "pandai betol math u ni kan"...(dalam ati kate: ape nye bangang awek aku ni.. ade ke seminggu rm2100 pdhal rm280 je.. hahaha)...dri tingkatan 2. kenape? 

GF : skrg ayg punye umo 24. 24-14=10.. and then RM25,200 darab dengan 10 dapat RM252,000! Banyakkan yang u dah bazirkan dlm tempoh 10 tahun. 

BF : so? I ade mintak duit kat u ke nak beli rokok? Tak adakan?! 

GF : memanglah takde tapi kalau u tak merokok and u simpan skrg u dah boleh beli Skyline ke... Evo ke... semua boleh! 

BF : u isap rokok x yang? 

GF : Tak yang...kenape tanye mcm 2? 

BF : kalau u x isap rokok mcm i...mane Skyline u? 

GF : !@#$%^&*


Saturday, October 1, 2011

TIPS HARI PERTAMA BEKERJA..

Hari pertama bekerja adalah pengalaman yang menegangkan dan menakutkan. Anda tidak hanya harus menghadapi bos Anda, tetapi juga harus membuat kesan pertama yang baik pada rekan kerja Anda. Hari pertama kerja mungkin sedikit menakutkan tetapi tidak harus menjadi bencana total. Bahkan, hari pertama Anda benar-benar dapat menjadi hebat. Berikut adalah 10 tips untuk hari pertama yang sukses kerja.



1. Datang tepat waktu
Jangan terlambat pada hari pertama Anda bekerja. Tiba pada atau sebelum waktu untuk menunjukkan bahwa Anda adalah orang yang bisa diandalkan. Ketika Anda melakukan ini, Anda juga mencegah diri dari perasaan bergegas atau stres dari terlambat.

2. Mengenakan pakaian kerja yang sesuai
Membuat kesan pertama yang baik pada hari pertama Anda dengan menunjukkan di pakaian kerja yang tepat.  Jika Anda tidak yakin tentang apa yang akan dikenakan, bertanya tentang kode gaun sebelum hari pertama Anda. Atau lebih baik lagi, perhatikan apa yang karyawan pakai saat anda dipanggil untuk wawancara.

3. Jangan berharap terlalu banyak
Sebagian besar waktu, hari pertama kerja dapat membosankan. Pada hari pertama, Orang tidak akan menyerahkan tugas-tugas penting yang akan menyita waktu Anda. Jika Anda beruntung, Anda akan mendapatkan sesuatu untuk dilakukan, tak peduli betapa tidak menarik.

4. Tetap tersenyum

Sesuatu yang sederhana seperti senyum benar-benar bisa mengubah pendekatan orang terhadap Anda. Ketika Anda tersenyum, Anda terlihat lebih menarik dan lebih didekati. Anda lebih mungkin untuk mendapatkan reaksi positif dari rekan kerja jika Anda tersenyum.

5. Bersikap ramah namun tidak terlalu terbuka

Pada hari pertama, bersikap ramah dan didekati. Namun, bebrapa hal pribadi harus disimpan sementara waktu sampai memiliki teman dekat. Anda hanya harus fokus pada membangun hubungan baik dan meninggalkan kesan yang baik pada rekan kerja Anda.

6. Bertindak profesional dan sopan

Bahkan jika Anda bekerja dengan orang yang sudah dikenal jangan lupa untuk bersikap profesional dan sopan. Jangan terlalu mudah tersinggung, atau nyaman dengan orang yang Anda baru saja bertemu. Berhati-hatilah dalam menceritakan lelucon, karena beberapa orang mungkin merasa yang lelucon tersebut tidak pantas. Kuncinya adalah menjaga sikap profesional dan sopan pada hari pertama Anda.
               

7. Memiliki banyak informasi

Cobalah untuk mengetahui lebih lanjut tentang system kerja dan orang-orang menjalankan perusahaan. Bahkan jika Anda tidak akan menggunakan informasi pada hari pertama Anda, maka setidaknya akan membantu Anda memahami budaya dan cara kerja perusahaan yang lebih baik.

8. Bertanya dan menyerap

Anda tidak perlu takut untuk mengajukan pertanyaan di hari pertama bekerja.Hal ini menunjukkan kepada bos dan rekan kerja bahwa Anda bersedia untuk belajar tentang perusahaan dan bagaimana mereka menjalankan perusahaan. Dan ketika Anda mengajukan pertanyaan, Mendengarkan dan menyerap segala sesuatu yang dapat Anda gunakan untuk keuntungan Anda.

9. Mencatat

Pada hari pertama Anda, kemungkinan Anda akan dibanjiri dengan banyak informasi. Bahkan jika Anda memiliki memori yang besar, Anda harus menuliskan informasi dalam sebuah notebook kecil atau di PDA Anda. Anda selalu dapat melihat kembali catatan jika Anda memiliki pertanyaan atau klarifikasi.

10. Tawarkan untuk membantu

Jika belum diberi list job untuk hari pertama, berinisiatif untuk membantu di sekitar kantor. Mintalah atasan atau rekan kerja jika ada yang membutuhkan bantuan. Bahkan jika mereka tidak memberikan apa-apa yang harus dilakukan, setidaknya mereka tahu bahwa Anda bersedia untuk menawarkan bantuan.



Perhatikan bahwa hari pertama kerja Anda akan lebih tentang membangun hubungan dan meninggalkan kesan pertama yang baik pada orang-orang di perusahaan baru Anda. Anda tidak perlu khawatir dulu tentang membuktikan kompetensi Anda dan layak. 

Tetiba je aku wat entry ni kan..huhu..Sebenarnya tips ini untuk aku jugak..Hari isnin ni hari pertama bekerja..Rasa cuak lak..Takot x sesuai..Sebab tu company org cina,lg2 bi aku sgtla terabur..Mcm manerlah nak communicate nnti...Papepown wish me luck k...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...