""

Wednesday, May 15, 2013

BUASIR OH BUASIR

Pernah dengar pasal buasir tak? Kalau dulu, time sekolah-sekolah nak sebut buasir pun segan. Jujur, time tu tak berapa nak faham apa itu buasir. Tapi, bila ada seorang sahabat yang kena sakit buasir..dia selalu mengadu kesakitan buasir tu macam mana. Kesian sangat pada saudara  tu yang ada penyakit buasir. Kita semua tahu buasir tu..ada bahagian dari dalam dubur yang terkeluar. Kan? Sebenarnya banyak lagi yang  kita semua tak tahu tentang bahaya dan sengsara penyakit buasir ni.  Jom saya  explain sikit apa itu buasir.



Apa itu Buasir?

BUASIR adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Ia akan menyebabkan luka apabila ada najis keras yang bergesel dengan BUASIR. 

Siapa yang terdedah dengan masalah penyakit Buasir?

* Cirit-birit yang kronik dan sembelit yang ketara dan kerap
* Batuk yang teruk
* Kurang mengambil makanan yang berserat seperti buah-buahan dan sayuran
* Duduk pada mangkuk tandas terlalu lama
* Mereka yang berkait rapat dengan masalah kegemukan dan obesiti
* Wanita dalam pantang yang baru melahirkan anak. Ini kerana tidak menjaga pemakanan sepanjang tempoh berpantang
* Wanita hamil kerana tekanan pada salur darah pada kawasan dubur sehingga menyebabkan sembelit

Simptom Buasir?

1- Rasa sakit berdenyut-denyut pada bahagian dubur.
2- Rasa gatal pada bahagian dubur
3- Pendarahan selepas dan sebelum membuang air besar
4- Rasa kepanasan pada bahagian dubur
5- Rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri atau duduk terlalu lama

Ada beberapa vitamin yang dicadangkan untuk membantu anda yang mengalami masalah buasir adalah, Ostematrix, Zinc dan juga Omega Guard.


Ostematrix - Membantu untuk mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka dibahagian dubur



Zinc Complex - Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zinc Complex membantu menyembuhkan luka dibahagian dalam dubur dengan lebih cepat.



Omega Guard - Baik untuk sendi/otot..pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi Omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.


BERMINAT NAK MENCUBA?

CALL/SMS/WHATSAPP 0192971503 (AZUIN)

COD : KEPONG & BNDR SRI DAMANSARA



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...