" "

Tuesday, May 21, 2013

ASID FOLIK PENTING UNTUK IBU HAMIL

Q: Apakah asid folik?
A: Asid Folik adalah salah satu vitamin Kumpulan B . Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis dan ekstrak daging lembu.
Q: Kenapa ibu mengandung perlukan asid folik?
A: Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yg menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.
Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil asid folik setiap hari masa itu.
Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu 13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik . Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan, ia tidak menjejaskan kesihan anda/bayi.
Q: Berapakah jumlah asid folik yang diperlukan?
A: Sebelum hamil, anda dinasihatkan mengambil 40mcg asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu pertama kehamilan. 
Di Shaklee : 1 biji Vita-Lea + 1 biji B-Complex =400mcg asid folic
Pertanyaan?

Hubungi kami di azuinn@yahoo.com, atau CALL/SMS/WHATSAPP 0192971503(Azuin) untuk maklumat lanjut. Jom like page CANTIK STALL untuk mengetahui tips KESIHATAN terkini. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...